Rosso Toscana - Vigna vecchia 2019 Colombaia
Každý rok se vinifikace přizpůsobuje danému ročníku, i proto má víno ze staré vinice (Vigna vecchia stáří vinice 55 let) každý rok jinou barvu etikety. Každý ročník tak skutečné odráží nejen charakter tohoto místa ale i podmínky, které v něm v daném roce panovaly.
Víno vzniká jako tzv. field blend - kdy se všechny červené odrůdy ze staré vinice vinifikují dohromady. Sangiovese, Malvasia nera, Colorino, Canaiolo - typické toskánské odrůdy.
Dlouhá macerace na slupkách v betonových tancích, potom dva roky ve velkých dubových sudech. Lahvováno při superměsíci v létě roku 2021.
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Víno: | Červené |
Země původu: | Itálie |
Oblast: | Toskánsko |
Odrůdy: | Sangiovese, Colorino, Canaiolo, Malvasia Nera |
Ročník: | 2019 |
Obsah alkoholu: | 13% |
Objem: | 0,75l |
Cukernatost: | SUCHÉ |
Přidaná síra: | 10mg/l |
Filtrace: | NE |
Alergeny: | Obsahuje siřičitany |
Popis produktu není dostupný
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství COLOMBAIA se nachází v Toskánsku v blízkosti města Colle Val d'Elsa. Na třech hektarech zde hospodaří Helena a Dante, s kterými jsem se zde prvně setkal v létě roku 2022, když jsem cestoval po Toskánsku. Zamiloval jsem si tohle místo hned po první návštěvě, a tak jsem vůbec neváhal, když mi nabídli možnost zůčastnit se vinobraní. Intenzivní týden práce mi dal možnost zjistit, jak vzniká tohle jedinečné víno.
Výhled do údolí a hned vedle domu dvě vinice v mírném svahu - stará má více jak 55 let a nová už přes 16 let. Malá produkce naturálních vín a nejen to, Colombaia je celý ekosystém hroznů, zvířat, zeleniny a ovoce - vše žijící v jedinečné symbióze. Charakter a eleganci těchto velkých toskánských vín dává zdejší jedinečné mikroklima, jílovitá půda bohatá na fosílie a odpolední studený mořský vánek.
Každý rok se vinifikace přizpůsobuje danému ročníku, i proto má víno ze staré vinice (Vigna vecchia) každý rok jinou barvu etikety. Každý ročník tak skutečné odráží nejen charakter tohoto místa, ale i podmínky, které v něm v daném roce panovaly.
Jedno však zůstává každý rok stejné - biodynamicky pěstované hrozny, ruční sběr a selekce hroznů, spontánní fermentace, žádná aditiva, žádné čiření, žádná filtrace. Jen občas minimální množství přidané síry před lahvováním.
Když si otevřu láhev a napiju se, ocitnu se zpět na slunné vinici, v tomhle nádherném ekosystému plném zdravých a šťavnatých hroznů, dobrých lidí a super zážitků.
Vinařství je členem:
Renaissance des Appellation, AVN Association Vin naturel France
Certifikace:
Organic Suolo & Salute od roku 1999 , Biodynamic Demeter od roku 2007